sobota 29. července 2023

HISTORICKÉ OKÉNKO-Koupaliště

 HISTORICKÉ OKÉNKO

Fotografie ze sbírky Petra Fialka z Loštic

(Koupaliště)

Z historie koupališť v Lošticích:

Před první světovou válkou na mlýnském náhonu vybudoval Jan Selinger před svým domkem č. 90 ve spolupráci s okrašlovacím spolkem koupaliště – plovárnu, Zařízení bylo velmi jednoduché. Náhon obednil vysokými deskami. Na horním konci byly dřevěné boudy jako šatny. Brzy po válce bylo toto zařízení zrušeno. Koupalo se dále na Třebůvce: Zákrutě Třebůvky ve Venušině vaně nad elektrárnou; v Karafiáte u starého hřiště kopané nad splavem, kde byly dřevěné kabiny a prodej občerstvení i ve všední dny; Mezi vodami.

Když byla kolem roku 1930 uvedena do provozu vlčická papírna, která vodu Třebůvky znečistila a uhynuly všechny ryby v řece, dal majitel obci náhradu 20 000 Kč na zřízení nového koupaliště. Mnoho se za to pořídit nedalo. Bylo jen rozšířeno odpadní koryto pod stavidly mlýnského náhonu pod Ohrádkou, stěny a dno byly vydlážděny kameny, na hrázi byly postaveny dřevěné šatny. Vadou tohoto nového koupaliště bylo, že se také rychle zanášelo bahnem z náhonu, břehy se sesouvaly a brzy odpoledne tam byl stín.

Koupaliště pod „Ohrádkou“ bylo otevřeno v roce 1935, když původní v Karafiátce dosluhovalo.

1.srpna 1956 byly zahájeny práce na výstavbě nového koupaliště podle projektu Vlastislava Heidenreicha. V srpnu 1963 bylo konečně koupaliště kolaudováno.

Koupaliště bylo v provozu střídavě do konce sedmdesátých let, kdy bylo uzavřeno. Koncem osmdesátých let se uskutečnila generální rekonstrukce bazénu. Vana bazénu se zmenšila, zmizely oba můstky i brouzdaliště. Rekonstrukcí prošel i bazének pro děti.

(Zdroj textu: Petr Fialek-Loštice ve fotografii do roku 1948, Petr Fialek - Loštice město a lidé 1948-2008)





Žádné komentáře:

Okomentovat

Loštické náměstí

Loštické náměstí Marek Tilcer