pátek 14. července 2023

HISTORICKÉ OKÉNKO-Stará a nová loštická škola-snímek z roku 1895

 

HISTORICKÉ OKÉNKO

Foto ze sbírky Petra Fialka z Loštic

(Stará a nová loštická škola-snímek z roku 1895)

Položení základního kamene a budování školy

Začal nejkrásnější měsíc v roce - máj. V loštických zahradách rozkvetly šeříky, vzduch voněl novým jarem. A nejen jím! Byl prosycen slavnostní náladou, kterou cítil každý Čech. Blížil se totiž 15.květen 1894, den položení základního kamene k nové školní budově.

Toho dne se všechny děti shromáždily ve svých třídách. Všechny přišly do školy slavnostně ustrojeny. Vždyť dnes bude velká sláva!

Slavnost byla zahájena v sedm hodin mší svatou. Po ni se všichni odebrali na stavební místo, kde do rohu základu, naproti kostelnímu vchodu, byl položen jako základ pěkně otesaný kámen.

Pak následovalo svěcení a zatloukání kamene pány: farářem P.Kašparem, starostou Schönhöfferem, nadučitelem Chytilem, obecními radními MUDr. Vavrouchem a stavitelem Josefem Sovou.

V následujících měsících nastal nebývalý ruch, na který se už desetiletí čekalo. Zmizely tři chalupy, začaly se kopat základy nové školní budovy, svážel se materiál. Všude panoval čilý ruch, nový život. Jen jedna smutná událost zkalila nadšení budovatelů: při kácení lesního dříví na stavbu školy přišel o život drvař Šána z Obectova.

Celé město doslova žilo stavbou školy. Všichni sledovali postup stavebního ruchu. Uvědomovali si, že se tu děje něco nového, že se kladou základy vzdělanosti a nového vývoje města Loštic na dlouhá léta.

O prázdninách 1895 zmizela jakoby mávnutím čarovného proutku budova staré školy.

Nová školní budova voněla čerstvou malbou a dřevem, červeno-šedé dlaždice pana Uhlíře z Velimi se na chodbách leskly, budova se ještě hemžila řemeslníky a jejich pomocníky. Klobouk dolů před těmi, kteří za neuvěřitelných 15 měsíců vybudovali takové dílo.

Sen se stal skutečností. Jedna část Loštic se výrazně změnila. Stála tu nová budova, připravena otevřít po prázdninách 1895 náruč všem dětem z Loštic a blízkých i vzdálenějších vesnic.

Svěcení nové školní budovy bylo stanoveno na den 1.září 1895.

(Zdroj textu: 1895-1995 Almanach 100 let české měšťanské školy v Lošticích, první na severní Moravě)

https://www.facebook.com/groups/2398215083592968/posts/3278770818870719/



Žádné komentáře:

Okomentovat

Loštické náměstí

Loštické náměstí Marek Tilcer